19 Nisan 2008 Cumartesi






TUPY (Türkiye Ulusal Pembeler Yarışı) devam ediyor.


Manisa pembeleri büyük bir istikrarla 2. etabı da başarıyla tamamlayarak "toprak etaba" geçtiler." her fide için daha çok ve zengin organik toprak" sloganıyla başlayan 3. etap başında genel klasmanda Manisa pembelerini yakalayan Mersin ve Kuşadası pembeleri yaptıkları açıklamada aktiviteyi sadece bir yarış olarak görmediklerini, önemli olanın "katılmak" oldugunu üstüne basarak belirttiler.


Halk arasında Delikli Siyah Poşet olarak ta bilinen 3. etap, Nail Sarı Beyfendi'nin yönlendirmeleriyle İzmir'in Çam ormanlarından alınan torf, dere kumu ve yanmış koyun gübresi karışımından oluşan gevşek bir zeminde yapılıyor.


Notlar;

Çam Torfu %50, Gübre %25, Dere kumu %25 oranında kullanıldı.

Ekim sonrası bitkilere pda tavsiyesi çay artıgı kahve telvesi takviyesi yapıldı.

Zararlılara karşı "dikkat sarımsak var" uyarısı yapıldı.

bugünden itibaren yine pda tavsiyesi yagsız süt ve su karışımı verilmeye başlanacak.

Buarada bitkiler için rüzgar uyarısı yapmak istiyorum. Özellikle Balkon yetiştiricileri fazla rüzgara karşı dikkatli olmalılar . Bu sabah rüzgara çıkarttıgım bitkilerde gözlemledigim kadarıyla rüzgar yaprakları ters yüz edip, döndürüp, bükerek çok narin olan yaprakların fotograflardaki gibi kırılmalarına sebep oldu. Kırılan yapraklarda korkarım besin ileten damarlar gelişimi olumsuz etkileyecek. Farkeder faketmez korunaklı biryere aldım.

Sevgi ve selamlarımla,

Adem Cengiz Öztürk



4 yorum:

Rasim Karavana dedi ki...

tebrikler başarılarınızın devamını dilerim. şu çam ormanları bizim buralardada olsa keşke

Nail SARI dedi ki...

Tebrikler. Pembeleriniz birbirinden sağlıklı. :)

fp ail dedi ki...

harika görünüyorlar,
ellerinize sağlık.
darısı benimkilerin başına...

AKKaranfil dedi ki...

Başarılar..
Orman toprağı demek daha doğru..Torf diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Doğru bilmemizde fayda var:)