11 Mart 2008 Salı

ZEHRA TEYZE'DEN BİLGİLER

Bu haftasonu İzmir Güzelbahçe'de arkadaşım Mehmet Pekmezci'nin annesi Zehra Teyze'den domates tohumu çimlendirmeyle ilgili kısa ama çok önemli bilgiler aldım. Bunları sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.
Aslında Zehra teyze ile uzun zamandır konuşmayı planlıyordum ancak Onun ev, bağ, bahçe işlerinden benimde zaman problemlerinden dolayı bir türlü zaman bulamıyorduk.
Sonunda Zehra teyzeyle mandalinlikte çardakta ailece buluştuk çayımızı demledik başladık yudumlamaya.
Zehra teyze 60 yıllık Güzelbahçe'nin yerlisi. Toprağın dilinden çok iyi anlıyor. Toprağa ekilen her türlü sebze ve meyve hakkında oldukça fazla bilgiye sahip.
Lafı fazla uzatmadan hemen domatese getirdim. Elimde Pembe Domates tohumu olduğundan bahsettim çok şaşırdı. "Pembe Domates fidesi bundan 40 yıl önce pazaryerlerinde satılırdı dedi. Onca yıl sonra sen nereden buldun Pembe tohumlarını?" dedi. Bende hemen Pembe Domates Ağından bahsettim, amacımızdan bahsettim. Hemen benden tohum istedi. Bende şu an için elimde tohum yok ama fide var dedim. Tohum çimlendirmeyle ilgili hemen bir kaç ipucu verdi.
  1. Tohumları asla toprağa delik açarak ekme. Toprağa koy ve üzerini 1 cm toprakla kapat.
  2. Tohumları ektikten sonra çok fazla sulama fideler aniden boy atar gövdeleri zayıf olur kırılır.
  3. Tohumları ektiğin yeri eğer naylon yada benzeri birşeyle kapatıyorsan mutlaka hava sirkülasyonu olacak en az iki delik aç. Açmazsan fideler aşırı boy atarak gelişir ve güneşten yanacak hale gelir.
  4. Tohumları Martın başından toprağa ek gündüzleri dışarı geceleri içeriye al.
  5. Fideler büyüdükten sonra mutlaka sırığa sar.
  6. Yarım kg'lık naylon torbaya ekerek de çimlendirebilirsin. Ama ekmeden önce torbanın iki köşesini makasla kes sulama suyu alttan tahliye olsun.
İşte Zehra teyzeden kısa da olsa tohum çimlendirmeyle ilgili önemli bilgiler aldık. Bu haftasonu 4 adet Pembe Domates fidesini Zehra teyzeye vereceğim. Bakalım yılların tecrübesi Zehra teyzenin Pembe domatesleri nasıl olacak çok merak ediyorum.

2 Mart 2008 Pazar

2007'DEN PEMBELER









2007'DEKİ SICAKLIK VE KURAKLIKTAN NASİBİNİ ALMIŞ PEMBELER





* O kadar sıcaklığa ve kuraklığa rağmen ayakta kalmayı başardılar ve 2008 sezonuna tohum sağlamayı başardılar.

2008 SEZONU İLK PEMBELERİ




* 2008 yılındaki ilke Pembe Domates fidelerini sizlerle paylaşıyorum. Öyle sabırsızlarki 5 günde 5-7 cm boyuna ulaştılar.

DOMATES TARIMI


* Sebzeler içinde önemli bir yere sahip olan domates, yemeklerin renk ve lezzet kaynağıdır. Ayrıca salça, ketçap, domates suyu, turşu gibi bir çok şekilde kullanılması, bu değerli sebzenin tarımının günden güne gelişmesine yol açmıştır.
Domates, vitamin ve mineral madde bakımından da oldukça zengindir. Özellikle: C, B1, B2, ve A vitaminleri ile fosfor, kalsiyum ve demir minerallerini ihtiva eder.
Türkiye domates yetiştiriciliğinde, Amerika ve İtalya’dan sonra üçüncüdür. Son senelerde özellikle turfanda olarak, Arap ülkelerine ihraç edilmesi ile önemli bir döviz kaynağı olmuştur.
Domates, ılık ve sıcak iklim bitkisidir. Soğuktan olumsuz yönde etkilenir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde, bitki tamamen mahvolabilir. Normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için, ısının en az 16-19 derecede olması gerekir.
Domates, toprak bakımından pek seçici değildir. Bununla birlikte, en iyi netice tınlı topraklardan alınmaktadır. Zira domatesler; derin geçirgen, su tutma kabiliyeti iyi, humus ve besin maddesince zengin tınlı toprakları tercih eder. Pek fazla olmamakla beraber, toprak asiditesine tahammül gösterir. En uygun toprak reaksiyonu, pH 6,5 civarıdır.
Aynı tarlada arka arkaya, domates tarımı yapılmamalıdır. Veriminde büyük kayıplara yol açan canavar otu nedeniyle, domates ekilen bir yere en az 5 yıl başka bitkilerin ekilmesi uygun olur. Ayrıca topraktan hep aynı besin maddelerinin alınması sonucunda, toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olur. Bu nedenle, 5 yıllık bir münavebe uygulanmalıdır. Bu 5 yıl içinde, bir defa hububat ekilerek tarlanın dinlendirilmesi, yetiştiriciliği olumlu yönde etkiler.
KAYNAK: Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Resmi Web Sitesi